wtorek, 19 stycznia 2016

Przekładany omlet truskawkowy


Ojej, jak dawno mnie tu nie było! Ostatni post 18 grudnia, a przepisów tyle się nazbierało do uzupełnienia... Niestety spowodowane to było siłą wyższą - mój laptop został zalany i niestety nie dało się biedaka odratować, teraz sesja, ciągle coś na głowie. Dzisiaj dzień wolny, nie od nauki co prawda, ale chwilkę znalazłam, żeby pożyczyć laptopa od rodziców i wstawić Wam przepis na moje dzisiejsze pyszne śniadanko. W najbliższych dniach zmienię także już nieaktualny wygląd strony. Dzisiaj przepis na truskawkowy omlet z duuuuuużą ilością białka.




Cała porcja:
410 kcal  W27/T20/B30


Składniki:

- 2 jajka,
- 10 g mąki żytniej typ 720,
- 15 g odżywki białkowej o smaku truskawkowym (lub kilka truskawek),
- 5 g oleju kokosowego,
- 30 g jogurtu naturalnego,
- łyżeczka kakao o niskiej zawartości tluszczu,
- 5 g wiórków kokosowych,
- 140 g pomelo,
- słodzik/miód.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i odżywkę białkową i mieszamy na najniższych obrotach do połączania składników. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy masę pod przykryciem. Odwracamy delikatnie na drugą stronę i w tym momencie już nie przykrywam, bo wtedy zazwyczaj mi opada :(.

Jogurt mieszamy z kakao i słodzikiem. Przekrajamy omlet i przekładamy połową kremu i pomelo. Na wierzch druga połowa, dekorujemy wszystko wiórkami kokosowymi iiii JEMY :)



Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz