poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pomidorowa soczewica z rybą gotowaną na wodzie

 Witam wszystkich :) Przeglądałam sobie moje ostatnie wpisy i doszłam do wniosku, że ciągle wrzucam przepisy na coś słodkiego (i tak pewnie zawsze będzie ich więcej), więc dziś post na słono. Fajna i szybka alternatywa dla tradycyjnego obiadu - przynajmniej w moim przypadku to ryż/makaron z kurczakiem we wszystkich możliwych formach, przygotowanie proste, a nasze kubki smakowe doznają miłej odmiany :D



Soczewica:

- szklanka czerwonej soczewicy,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka curry,
 - sól, pieprz, ostra papryka.

Ryba:

- filet dowolnej ryby,
- słodka papryka, sól, pieprz, czosnek
i inne ulubione przyprawy.


Soczewicę gotujemy na wolnym ogniu w proporcji 2:1 - 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy. Nie solimy wody w trakcie gotowania, bo soczewica stwardnieje! Gotujemy do wchłonięcia całej wody. Dodajemy koncentrat, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Rybę wrzucamy na wrzątek z przyprawami (najwygodniej robić to na patelni): tutaj możemy dodać co chcemy i śmiało możemy dodać dużo przypraw, żeby ryba dobrze przeszła smakiem. Często dodaję koperek i rybę doprawiam jeszcze troszeczkę po gotowaniu. Ryba wychodzi miękka i soczysta bez dodatku tłuszczu, a po skropieni cytryną - palce lizać. :)

Tutaj podane z warzywami na patelnię - mieszanka meksykańska.





Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz