sobota, 28 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

 Ostatnio było ciasto z fasoli, a dziś bardziej popularne, ale super szybkie ciasto z marchewki. Często nie mając wystarczającej ilości składników lub po prostu nie mając ochoty piec całej blachy, robię szybkie 'babeczki' marchewkowe zamiast całego ciasta. Proporcje również zamieszczony poniżej. :)



Składniki na tortownicę:

- 5 dużych marchewek,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 3 łyżki miodu/dowolne słodzidło,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki kakao,
- orzechy włoskie.

Marchewke obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy jajka, makę, cynamon, kakao, słodzimy czym chcemy i mieszamy do połączenia. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, potem zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze 10 minut.




Składniki na 6 babeczek:

- 2 marchewki,
- 3 łyżki mąki orkiszowej,
- jajko,
- miód,
- kakao i cynamon.

Robimy wszystko jak wyżej, tylko na koniec formujemy ala babeczki, Do środka można włożyć łyżeczkę dżemu czy kawałek czekolady.



Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz