niedziela, 1 listopada 2015

Piernikowy przekładany omlet + krem czekoladowy z awokado



Dobry wieczór! Korzystając z wolnego wieczoru, wrzucam znowu jesienny przepis. Trzeba sobie umilać te co raz chłodniejsze dni :) Dziś pomysł na omlet inaczej - w formie torcika, a do tego przepis na krem czekoladowy z awokado - nutella bez wyrzutów sumienia!



Składniki na OMLET:

- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 2 łyżki mleka,
- łyżka przyprawy do piernika,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka miodu,
- jabłko i cynamon.

Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, żółtka, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz miód i delikatnie łączymy. Smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem z odrobiną ody i cynamonem, aż do miękkości.



Składniki na KREM CZEKOLADOWY:

 - dojrzałe awokado,
- łyżka kakao,
- miód/słodzik.

Awokado obieramy ze skóry, blendujemy z kakao i dowolną ilością miodu/słodzika.


Omleta kroimy na 4 części, smarujemy każdą część kremem i przekładamy duszonymi jabłkami.



Smacznego!

Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz