Witam :) Dzisiaj przepis na kolejne jesienne ciasto - tarta z kaszy jaglanej, trochę zmodyfikowany szarlotkowy smak. Składniki to samo zdrowie, kasza jaglana jest jedną z najlepszych kasz. W boczki na pewno nie pójdzie!

Składniki na tortownicę.
Warstwa z płatków:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- żółtko,
- łyżka miodu (lub inne słodzidło),
- cynamon.
Warstwy z kaszy jaglanej:
- szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),
- 2 ubite na pianę białka,
- żółtko,
- duże jabłko,
- dowolna konfitura - u mnie śliwkowa,
- czubata łyżka kakao,
- cynamon,
- 2 łyżki miodu (lub inne słodzidło).
Płatki owsiane zalewamy nieduża ilością wrzątku, aby wchłonęły całą wodę. Mieszamy z żółtkiem, miodem i sporą ilością cynamonu. Wykładamy tortownicę i pieczemy 15 minut w 150 stopniach.
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w wodzie połączonej z mlekiem w proporcji 1:1. Białka ubijamy. Ugotowaną kaszę blendujemy z białkami, żółtkiem i miodem. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao.
Na spód układamy masę kakaową, układamy pokrojone w plasterki jabłko, smarujemy konfiturą, wykładamy warstwę bez kakao. Na wierzch układamy pozostałe plasterki jabłka i posypujemy obficie cynamonem.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.


Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz