Ciasto z fasoli? Jeszcze pół roku temu pomyślałabym, że to jakaś pomyłka, ale po takim czasie spędzonym w kuchni na wymyślaniu zdrowych zamienników nic mnie już nie zdziwi ;p Zainspirowana batonem brownie z kawiarni Legal Cakes stworzyłam własny odpowiednik - mocno czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli. I nieskromnie przyznam, że z moich ciast to smakuje mi najbardziej :D Powiedziałabym nawet, że smakiem mało różni się od standardowego ciasta czekoladowego.

Składniki:
- 1,5 puszki czerwonej fasoli,
- 2 małe banany,
- 2 małe jajka,
- 1/4 szklanki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki miodu/słodzik według uznania,
- łyżeczka sody oczyszczonej/proszku do pieczenia,
- 3 kostki gorzkiej czekolady 70%.
Fasolę odsączamy i płuczemy, banany kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy wszystko oprócz czekolady na gładką masę (chwilę trzeba poblendować, żeby fasola nie była w dużych kawałkach). Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, obsypujemy wierzch, delikatnie mieszamy, aby czekolada trochę się wtopiła. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut, potem zmiejszamy do 150 i dopiekamy jeszcze 7 - 10 minut.


Palce lizać, przysięgam!
Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz