niedziela, 22 listopada 2015

Żytni naleśnik z musem owocowym

 Większość z Was uwielbia naleśniki, ja także. :p Ostatnio mając więcej czasu z rana i nie jedząc w biegu owsianki, zrobiłam sobie właśnie naleśnikowe śniadanko. W smaku praktycznie nie różnił się od tych klasycznych. Składniki tu podane starczają na dwa cienke naleśniki albo jeden grubszy, tak jak u mnie, bo troszkę za dużo masy wylało mi się na patelnię. 



Składniki

Naleśnik:

- 100 ml mleka,
- jajko,
- 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (jedna do smażenia).

Mus owocowy:
- małe jabłko,
- 3/4 banana (reszta do udekorowania),
- łyżeczka kakao.

Wszystkie składniki na naleśnika miksujemy. Smażymy z obu stron na łyżeczce oliwy z oliwek - trzeba sprawdzać, żeby się nie przypalił, ani nie był za rzadki gdy będziemy go przewracać.
Jabłko obieramy. Kroimy jabłko i banana w mniejsze części, dodajemy kakao i blendujemy.
Smarujemy naleśniki, zawijamy w roladę. Dekorujemy resztą banana pokrojonego w kostkę i wiórkami kokosowymi.




Miłej niedzieli!



Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz