środa, 23 listopada 2016

Orzechowe ptasie mleczko


Dobry wieczór :) Dzisiaj kolejny niskowęglowodanowy przepis na dobry deser lub idealne śniadanie białkowo-tłuszczowe na słodko. Źródło zdrowych tłuszczy, szybkie w wykonaniu, pyszne. Coś dla wielbicieli masła orzechowe - czyli dla mnie. :D Zapraszam do zapoznania się! 
 


Jeden kawałek (1/8)
64 kcal, B2/T5/W1
- 30 g nasion chia,
- 100 ml mleka + 100 ml wody,
- 30 g masła orzechowego,
- słodzidło,
- pół łyżki żelatyny,
- 15 g oleju kokosowego,
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu.


Mleko z wodą i dowolnym słodzidłem podgrzewamy w garnuszku. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dolewamy do garnuszka, mieszamy. Nasiona chia zalewamy powstałym płynem i zostawiamy do napęcznienia. Po wystygnięciu i napęcznieniu nasion, dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia. Wlewamy do płaskiego, kwadratowego/prostokątnego pojemnika i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajemy kakao i słodzidło. Powstałą polewą oblewamy pokrojone na 8 części ptasie mleczko. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.
Smacznego!
Martyna

2 komentarze:

  1. Nie mam oleju kokosowego czy oliwa z oliwek również się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, oliwa jest w formie płynnej i nie zastygnie w lodówce.

      Usuń