piątek, 7 sierpnia 2015

Kurczak miodowo-czosnkowy z ryżem jaśminowym



Dzień dobry :) Dzisiaj kolejny przepis, tym razem na szybki i tani obiad. W zdrowym odżywaniu często przewijającym się głównym posiłkiem jest ryż z kurczakiem. Sama bardzo lubię pierś z kurczaka jak i ryż, ale kiedyś każdemu może się znudzić ;) Dzisiaj troszeczkę odmieniona wersja tego typowego dania: słodko-słona, idealna na lato.


Składniki na 2 porcje:
- 250 g piersi kurczaka,
- 100 g ryżu jaśminowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- sól, pieprz.

Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy na niewielkiej ilości oleju (smażyłam na rzepakowym, bo mama ostatnio zakupiła, a podobno jest tak samo dobry jak oliwa z oliwek!). W szklance mieszamy 2 łyżki miodu, z łyżką wrzątku i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Zalewamy kurczaka i smażymy jeszcze ok. 5 min na małym ogniu, żeby przeszedł sosem.
Ryż gotujemy według zaleceń producenta. Nakładamy miseczkę/kokilkę i przekładamy na talerz razem z kurczakiem. Polewamy wszystko sosem pozostałym na patelni. Dekorujemy plastrem ananasa pokrojonym w trójkąty.
U mnie jeszcze dodatkowo pomidory ze świeżą bazylią.




Niby znowu ryż z kurczakiem, a w całkiem innych smakach. Ryż jaśminowy jest bardzo delikatny i ma słodkawy posmak, dzięki któremu bez specjalnego doprawiania nadaje potrawom 'azjatycką nutę'.
Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz