poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kurczak ze szpinakiem i serem feta

Witam :) Dawno mnie tu nie było, niestety praca i obowiązki mnie pochłonęły :( Ale dzisiaj kolejny przepis na danie z kurczakiem, powiedziałabym, że u mnie dość klasyczny. Bardzo lubię szpinak, szczególnie w połączeniu z drobiem.


Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego,
- 250 g piersi kurczaka,
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 4 plasterki sera feta,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- sól, pieprz, curry, papryka ostra,
- sos sojowy do smaku,
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni.

Kurczaka kroimy w podłużne paski, obtaczamy w przyprawach i smażymy do zarumienienia. Szpinak wrzucamy na patelnie, rozmrażamy. Dodajemy jajko, rozdrobniony ząbek czosnku, sól i pieprz. Przed samym podaniem dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Na kurczaka wykładamy szpinak, posypujemy pestkami dyni i podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem skropionym sosem sojowym.



Martyna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz