poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Dwuwarstwowa tarta

Dzień dobry! Pogoda piękna, wolny dzień, a w kuchni przepyszne fit ciasto :D Powiem nawet, że chyba najlepsze zdrowe ciasto jakie wyszło mi do tej pory! Na dodatek wygląda jakby było z cukierni ;p Polecam wszystkim jako pyszny deser albo drugie śniadanie, jest mega.




Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm.

Spód:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka kakao.

Wierzch:
- 200 g chudego twarogu,
- 2 białka,
- banan,
- 2 łyżki miodu,
- wiśnie i brzoskwinie do dekoracji.


Spód: Płatki owsiane zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy z dwoma łyżkami miodu i łyżką kakao, zostawiamy do nasiąknięcia. Po ok. 10 minutach dodajemy dwa żółtka, mieszamy i układamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną masę. Banana, twaróg i miód blendujemy. Dodajemy do wcześniej ubitych białek i miksujemy. Wylewamy na wcześniej ułożony spód i dekorujemy kawałkami owoców.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.





Smacznego!
Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz