sobota, 26 marca 2016

Lekki mazurek

 Dzień dobry. :) Pogoda miała być taka piękna w te święta, a tu niestety jest jak jest... Mimo tego i choroby humor dopisuje, miałam przynajmniej czas na zrealizowanie pewnego pomysłu na ciasto, który chodził mi po głowie od tygodnia. Przed Wami fit mazurek z małą ilością węglowodanów :). Trochę na ostatnią chwilę, ale zrobiłam go w niecałą godzinę, więc jeszcze zdążycie. Nie mogłam się powstrzymać i już spróbowałam i mogę zapewnić, że nie powiecie, że jest gorszy niż zwykły. Jak widać sporo tłuszczy, ale tych zdrowych tłuszczy, które są nam niezbędne, a białko nadrobimy kilogramami jajek w różnej postaci. Naprawdę polecam!



Jedna porcja (1/16 ciasta)
138 kcal W7,5/T10/B4

Składniki na spód:
- 150 g wiórków kokosowych,
- 30 g pokruszonych płatków migdałowych,
- 30 g mąki kokosowej (można zamienić na dowolną),
- 3 jajka,
- 15 g ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina aromatu waniliowego.


Składniki na masę:
- opakowanie budyniu waniliowego Winiary bez cukru,
- 25 g ksylitolu,
- 250 ml dowolnego mleka + 100 ml wody.


Dekoracja:
- 20 g płatków migdałowych,
- 20 g pokrojonych daktyli,
- 30 g gorzkiej czekolady 70% (4 duże kostki).

Składniki na spód mieszamy w misce do połączenia, ugniatamy lekko zwilżonymi dłońmi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy kwadrat wielkości ok. 20x20 cm z podwyższonymi bokami. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, potem na kolejne 10 minut zmniejszamy do 150. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masę robimy jak zwykły budyń (pamiętajmy o dodaniu ksylitolu). Odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Gotową masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Posypujemy daktylami i płatkami migdałowymi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy według uznania.







Życzę Wam smacznego mazurka, a także rodzinnych i spokojnych Świąt spędzonych z najbliższymi. :)
Martyna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz