piątek, 11 marca 2016

Sernik na zimno bez sera

Witam! Piątki mam wolne, więc mogę sobie pozwolić na wymyślanie nowych przepisów. Dzisiaj udało mi się zrobić ciasto, które smakuje jak sernik na zimno, ale nie zawiera ani grama sera - w roli głównej występuje kasza manna. :)



Porcja (1/8 tortownicy):
149 kcal W16/T5/B9,5

Składniki na spód:
- 100 g mąki orkiszowej,
- jedno jajko,
- 20 ml oleju kokosowego,
- 100 ml mleka 2%.
- pół szklanki wody gazowanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- dowolne słodzidło.

Składniki na krem:
- 200 ml mleka,
- 300 ml wody,
- 35 g kaszy manny,
- 60 g odżywki białkowej truskawkowej
(można pominąć albo dodać truskawki i słodzidło),
- 3 łyżki żelatyny.

Na samą górę:

- 15 g dżemu porzeczkowego 100%.

Składniki na spód oprócz czekolady miksujemy do połączenia. Dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Wlewamy do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Kaszę manną gotujemy w wodzie i mleku, aż do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku i łączymy z masą. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy odżywkę/truskawki i słodzidło.

Masę wlewamy na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy na 3h do lodówki. Smarujemy dżemem i jemy. :)

Martyna


3 komentarze:

  1. Bardzo fajnie, że się starasz "zdrowo odżywiać", ale:
    1. Musisz zdać sobie sprawę, że kasza manna ma jedne z wyższych indeksów glikemicznych, co sprawa, że bardzo szybko zamienia się w tkankę tłuszczową. Poza tym wiele ze składników których używasz można zastąpić o wiele zdrowszymi, tańszymi, a przepis będzie o wiele mniej skomplikowany np. nie widzę potrzeby używania dwóch olejów,a tym bardziej oliwy z oliwek której nie powinno się nagrzewać !!!
    2.Ciasto robione według przepisu wcale nie piecze się 20 minut, ale dużo dłużej (jeśli w ogóle jest jakikolwiek sens piec spód do takiego ciasta, które można zastąpić o wiele prostszą mieszanką orzechów, płatków pełnoziarnistych (owsianych i o wiele zdrowszych od orkiszu który jest odmianą pszenicy czyli również posiada wysoki indeks glikemiczny)...
    3.żelatyna jest w tym przepisie całkowicie zbędna, bo jeśli w prawidłowy sposób ugotuje się kaszę (jakąkolwiek, a polecam jaglaną) to ma takie właściwości, że stężeje się sama bez żelatyny robionej z kości zwierząt nieznanego pochodzenia.
    Podsumowując: zanim zaczniesz udzielać porad o zdrowym odżywianiu oraz rozpisywać się na temat różnych przepisów to zapoznaj się lepiej z tym tematem, pozdrawiam i życzę więcej świadomości !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zamysłem jest głównie nie popadanie w paranoję - kaszę manną jem bardzo rzadko, a w tym cieście smakuje akurat idealnie. Spód piekł się 20 minut, ponieważ był bardzo cienki i dzięki użyciu tych, a nie innych składników smakował jak biszkopt, co miałam na celu. Napisałam na samym początku tworzenia bloga, że są to moje pomysły na ZDROWSZE zamienniki, a nie dieta oparta stricte na produktach, które są w czołówce tych najzdrowszych. Nikt nie będzie codziennie jadł całego takiego ciasta, więc nie widzę nic nieodpowiedniego w 35 gramach kaszy manny na całość. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A nawiązując jeszcze do indeksu glikemicznego, produkty o wysokim IG spozywane w malych ilosciach powoduja taki sam efekt jak produkty o niskim IG spozywane w wiekszych ilosciach, wiec nic nam sie nie zamieni w tkankę tłuszczową jeśli będzieemy spożywali to z głową zgodnie z naszym zapotrzebowaniem.

      Usuń