Witam! Piątki mam wolne, więc mogę sobie pozwolić na wymyślanie nowych przepisów. Dzisiaj udało mi się zrobić ciasto, które smakuje jak sernik na zimno, ale nie zawiera ani grama sera - w roli głównej występuje kasza manna. :)

Porcja (1/8 tortownicy):
149 kcal W16/T5/B9,5
Składniki na spód:
- 100 g mąki orkiszowej,
- jedno jajko,
- 20 ml oleju kokosowego,
- 100 ml mleka 2%.
- pół szklanki wody gazowanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- dowolne słodzidło.
Składniki na krem:
- 200 ml mleka,
- 300 ml wody,
- 35 g kaszy manny,
- 60 g odżywki białkowej truskawkowej
(można pominąć albo dodać truskawki i słodzidło),
- 3 łyżki żelatyny.
Na samą górę:
- 15 g dżemu porzeczkowego 100%.
Składniki na spód oprócz czekolady miksujemy do połączenia. Dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Wlewamy do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Kaszę manną gotujemy w wodzie i mleku, aż do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku i łączymy z masą. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy odżywkę/truskawki i słodzidło.
Masę wlewamy na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy na 3h do lodówki. Smarujemy dżemem i jemy. :)


Porcja (1/8 tortownicy):
149 kcal W16/T5/B9,5
Składniki na spód:
- 100 g mąki orkiszowej,
- jedno jajko,
- 20 ml oleju kokosowego,
- 100 ml mleka 2%.
- pół szklanki wody gazowanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- dowolne słodzidło.
Składniki na krem:
- 200 ml mleka,
- 300 ml wody,
- 35 g kaszy manny,
- 60 g odżywki białkowej truskawkowej
(można pominąć albo dodać truskawki i słodzidło),
- 3 łyżki żelatyny.
Na samą górę:
- 15 g dżemu porzeczkowego 100%.
Składniki na spód oprócz czekolady miksujemy do połączenia. Dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Wlewamy do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Kaszę manną gotujemy w wodzie i mleku, aż do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku i łączymy z masą. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy odżywkę/truskawki i słodzidło.
Masę wlewamy na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy na 3h do lodówki. Smarujemy dżemem i jemy. :)

Martyna
Bardzo fajnie, że się starasz "zdrowo odżywiać", ale:
OdpowiedzUsuń1. Musisz zdać sobie sprawę, że kasza manna ma jedne z wyższych indeksów glikemicznych, co sprawa, że bardzo szybko zamienia się w tkankę tłuszczową. Poza tym wiele ze składników których używasz można zastąpić o wiele zdrowszymi, tańszymi, a przepis będzie o wiele mniej skomplikowany np. nie widzę potrzeby używania dwóch olejów,a tym bardziej oliwy z oliwek której nie powinno się nagrzewać !!!
2.Ciasto robione według przepisu wcale nie piecze się 20 minut, ale dużo dłużej (jeśli w ogóle jest jakikolwiek sens piec spód do takiego ciasta, które można zastąpić o wiele prostszą mieszanką orzechów, płatków pełnoziarnistych (owsianych i o wiele zdrowszych od orkiszu który jest odmianą pszenicy czyli również posiada wysoki indeks glikemiczny)...
3.żelatyna jest w tym przepisie całkowicie zbędna, bo jeśli w prawidłowy sposób ugotuje się kaszę (jakąkolwiek, a polecam jaglaną) to ma takie właściwości, że stężeje się sama bez żelatyny robionej z kości zwierząt nieznanego pochodzenia.
Podsumowując: zanim zaczniesz udzielać porad o zdrowym odżywianiu oraz rozpisywać się na temat różnych przepisów to zapoznaj się lepiej z tym tematem, pozdrawiam i życzę więcej świadomości !
Moim zamysłem jest głównie nie popadanie w paranoję - kaszę manną jem bardzo rzadko, a w tym cieście smakuje akurat idealnie. Spód piekł się 20 minut, ponieważ był bardzo cienki i dzięki użyciu tych, a nie innych składników smakował jak biszkopt, co miałam na celu. Napisałam na samym początku tworzenia bloga, że są to moje pomysły na ZDROWSZE zamienniki, a nie dieta oparta stricte na produktach, które są w czołówce tych najzdrowszych. Nikt nie będzie codziennie jadł całego takiego ciasta, więc nie widzę nic nieodpowiedniego w 35 gramach kaszy manny na całość. Pozdrawiam :)
UsuńA nawiązując jeszcze do indeksu glikemicznego, produkty o wysokim IG spozywane w malych ilosciach powoduja taki sam efekt jak produkty o niskim IG spozywane w wiekszych ilosciach, wiec nic nam sie nie zamieni w tkankę tłuszczową jeśli będzieemy spożywali to z głową zgodnie z naszym zapotrzebowaniem.
Usuń