poniedziałek, 15 lutego 2016

Domowy burger z grillowanymi warzywami

 Witam w poniedziałek, a dla mnie nawet bardzo dobry, bo wolny. :) Po wczorajszych walentynkowych pizzy i lodach (tak, były pyszne i nie żałuję) wróciłam do mojego standardowego jedzonka. Dzisiaj chodziła za mną ochota na burgera, więc wyczarowałam sobie takiego z grillowanymi warzywami. Nic trudnego, ale często się po prostu zapomina o takiej alternatywie, nie wspominając już o kolosalnej różnicy w makroskładnikach między tym domowym, a kupnym. :D



439 kcal W43/T15/B28,5

Składniki:
- bułka pełnoziarnista żytnia,
- plaster (70 g) sznycla z indyka,
- plasterek sera żółtego,
- przyprawa do gyrosa,
- sól himalajska, papryka słodka, czosnek,
- mix sałat, ogórek konserwowy, cebula,
- pieczarki,
- papryka,
- cukinia.

Sos (wymieszać):
- 20 g ketchupu pikantnego,
- 10 g majonezu,
- sól, papryka ostra, czosnek.

Indyka przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Papryke, cukinie i pieczarki kroimy i przyprawiamy solą, papryką słodką i czosnkiem. Na rozgrzanej grillowej patelni delikatnie posmarowanej olejem kokosowym (może być zwykła patelnia, ale z grillowej smak naprawdę jak z grilla) smażymy indyka i warzywa. Bułkę rozkrajamy, na jednej połówce kładziemy plasterek sera i zapiekamy obie części ok. 5 minut, żeby się nie spiekła. Upieczoną bułkę smarujemy sosem, kładziemy pokrojoną cebulkę, mix sałat, indyka, pokrojonego ogórka, znowu smarujemy sosem i zamykamy.
Obok dokładamy warzywka. (Też można posmarować sosem :D).


Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz