Witam! Znowu po zbyt długiej przerwie :( Jutro na szczęście już ostatni egzamin i czeka mnie dwa tygodnie wolnego, więc nadrobię zaległości! Dzisiaj wrzucam przepis, który ratował mnie przed jedzeniem pączków w Tlusty Czwartek - zajmuję dosłownie parę minut, smaczna forma dla uzupełnienia tłuszczy, a smak nie do opisana :) Jeśli ktoś jadł oryginalne Reeses, nie zawiedzie się!
Jedna porcja:
188 kcal W2/T19/B3
Składniki na 3 czekoladki:
- 40 g oleju kokosowego,
- łyżeczka kakao odtłuszczonego (5 g),
- dowolne słodzidło,
- 30 g masła orzechowego 100%.
W rondelku rozpuszczamy olej, dodajemy kakao i słodzimy. Do 3 foremek rozlewamy połowę masy i wstawiamy na 3 minuty do zamrażalnika. Po zastygnięciu do każdej foremki wkładamy warstwę masła orzechowego. Zalewamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut i czekamy, aż stężeje.
Niebo w gębie!

- 40 g oleju kokosowego,
- łyżeczka kakao odtłuszczonego (5 g),
- dowolne słodzidło,
- 30 g masła orzechowego 100%.
W rondelku rozpuszczamy olej, dodajemy kakao i słodzimy. Do 3 foremek rozlewamy połowę masy i wstawiamy na 3 minuty do zamrażalnika. Po zastygnięciu do każdej foremki wkładamy warstwę masła orzechowego. Zalewamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut i czekamy, aż stężeje.
Niebo w gębie!

Martyna
Świetny przepis! :) idę właśnie robić po raz drugi, tym razem z większej porcji- chyba po raz pierwszy mój zdrowy deser zasmakował domownikom :D
OdpowiedzUsuńNatalia
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i zasmakował rodzince! Jeden z moich ulubionych zamienników słodyczy :) Życzę smacznego!
Usuń