Dzień dobry, dziś kolejny przepis dla fanów słodyczy i wszelakich deserów - dietetyczna panna cotta. Z delikatnym posmakiem kokosa i wanilii, praktycznie nie różni się od klasycznej wersji. Sporo tłuszczy, ale dobrych, a nasz organizm ich potrzebuje!
Przygotowanie tak samo łatwe i szybkie, a smak... sami spróbujcie. :)

Porcja:
272 kcal W14,4/T20,6/B10,6
Składniki na jeden deser:
- 90 ml mleka kokosowego,
- 50 ml dowolnego mleka,
- 10 g odżywki białkowej waniliowej,
(można zamienić na dowolne słodzidło lub inny smak odżywki)
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 20 g dżemu brzoskwiniowego 100% owoców,
- kostka (7 g) gorzkiej czekolady 70%.
Mleczko kokosowe, mleko, aromat i odżywkę/słodzidło podgrzewamy chwilę w garnuszku i mieszamy do połączenia (w przypadku dodawania odżywki nie podgrzewamy). Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 filiżanki wrzątku. Dolewamy do wcześniej powstałej masy. Przelewamy do filiżanki/niedużej szklanki i wstawiamy na parę godzin do lodówki.
Dekorujemy dżemem i startą kostką gorzkiej czekolady.

Przygotowanie tak samo łatwe i szybkie, a smak... sami spróbujcie. :)

Porcja:
272 kcal W14,4/T20,6/B10,6
Składniki na jeden deser:
- 90 ml mleka kokosowego,
- 50 ml dowolnego mleka,
- 10 g odżywki białkowej waniliowej,
(można zamienić na dowolne słodzidło lub inny smak odżywki)
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 20 g dżemu brzoskwiniowego 100% owoców,
- kostka (7 g) gorzkiej czekolady 70%.
Mleczko kokosowe, mleko, aromat i odżywkę/słodzidło podgrzewamy chwilę w garnuszku i mieszamy do połączenia (w przypadku dodawania odżywki nie podgrzewamy). Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 filiżanki wrzątku. Dolewamy do wcześniej powstałej masy. Przelewamy do filiżanki/niedużej szklanki i wstawiamy na parę godzin do lodówki.
Dekorujemy dżemem i startą kostką gorzkiej czekolady.

Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz