Witam :)
Często u mnie domu zostają przejrzałe banany, które średnio nadają się do zjedzenia, ale absolutnie ich nie wyrzucam. Super pomysłem, żeby ich nie zmarnować jest chlebek bananowy - a im banany dojrzalsze, tym słodsze. Jeśli wolicie jednak wykorzystać je jako deser, polecam lody bananowe.
Często u mnie domu zostają przejrzałe banany, które średnio nadają się do zjedzenia, ale absolutnie ich nie wyrzucam. Super pomysłem, żeby ich nie zmarnować jest chlebek bananowy - a im banany dojrzalsze, tym słodsze. Jeśli wolicie jednak wykorzystać je jako deser, polecam lody bananowe.

Składniki na keksówkę:
- 3 - 4 dojrzałe banany,
- jajko,
- pół szklanki mąki razowej,
- pół szklanki płatków owsianych,
- łyżeczka cynamonu,
- płatki migdałowe i pestki dyni.
Banany kroimy na mniejsze części, dodajemy jajko, mąkę, płatki i cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wylewamy do keksówki, posypujemy migdałami i pestkami. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Chlebek jest pyszny z masłem orzechowym czy dżemem. Sprawdzi się również jako deser, ale zazwyczaj jem go na śniadanie zamiast pieczywa, jeśli jem śniadanie na słodko.
Smacznego! :)
Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz