Hej!
Korzystając z okazji, że trochę się rozchorowałam i cały dzień siedziałam w domu, zrobiłam deser - przekąskę, która od dawna za mną chodziła. Oczywiście jest to jej zdrowy zamiennik, ale wcale nie gorszy! Oto przepis na crème brûlée z kaszy jaglanej.
Składniki na 3 kokilki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 350 ml mleka,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- maliny,
- opcjonalnie aromat waniliowy.
Kaszę przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy 300 ml mleka i dodajemy miód oraz aromat. Gotujemy ok. 12 minut, aż kasza będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe 50 ml mleka i blendujemy na gładką masę, tak aby konsystencją przypominała budyń (można dodać więcej mleka, jeśli będzie za gęsta). Przelewamy masę do kokilek i każdą posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Dekorujemy malinkami.
Smacznego!
Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz